Pigmentvlekken

Waar komt pigment vandaan?

Pigment = Melanine en wordt geproduceerd door de melanocytcellen, die we in de onderste laag (basaalcellenlaag) van de epidermis vinden.

De melanine wordt geproduceerd onder invloed van ultraviolette straling van de zon. Deze beschermt ons tegen de schade van het zonlicht. Het resultaat is een gebruinde huid. Dit is ook de reden dat donkere huidtypes minder schade door de zon kunnen ervaren.

De huid kan hyperpigmentatie (over-pigmentatie) ontwikkelen doordat de melanine ongelijk verdeeld is. Wat resulteert in onregelmatige huidtinten met donkere vlekken en sproeten.

Wat veroorzaakt hyperpigmentatie?

–  veroudering van de huid (ouderdomsvlekken)
–  zonneschade.
–  weefselschade door o.a acne, verwondingen aan de huid en of ontstekingen van de huid.
–  hormonale veranderingen (melasma of te wel chloasma).
–  geparfumeerde toiletartikelen + zonlicht (fototoxische reactie).

UVA en UVB straling

UVA / UVB -straling

UVA straling beschadigd diep in de huid. Deze veroorzaken geen zonnebrand maar de lange golven gaan dieper de huid in tot de diepe huidlagen en daar beschadigen ze het bindweefsel waardoor de huid haar elasticiteit verliest met veroudering zoals verslapping en rimpels als gevolg. Een grote concentratie aan UVA stralen draagt tevens bij aan het veroorzaken van huidkanker.

UVA straling gaat door wolken en glas heen waardoor het dragen van bescherming op een bewolkte dag of in de auto geen overbodige luxe is.

UVB straling komt maar tot de oppervlakkige huidlagen, dit is echter wel de veroorzaker van een verbrande huid door zonlicht! Deze straling gaat niet door wolken en glas.

Zon-advies

De zon heeft ook de positieve bijkomst dat het, het lichaam instaat stelt om vitaminen D aan te maken. Dit is een onmisbare vitaminen ivm met opnemen van calcium uit onze voeding wat bijdraagt aan sterke tanden en botten. Ook speelt het een rol bij de instandhouding van de weerstand en goede werking van de spieren. Een tekort zorgt er tevens voor dat ons serotonine gehalte daalt (“gelukshormoon”) waardoor depressies ontstaan.
Reden genoeg dus om wel wat zonlicht toe te laten! Echter zou 3 minuten zonlicht per lichaamskant per dag (voor- en achterkant) al voldoende zijn.

Het advies van A-mediks blijft dan ook om u altijd tegen zonlicht te beschermen met een breed spectrum aan zonbescherming (iedere factor loopt namelijk, in de loop van de dag, terug en de minimale hoeveelheid zonlicht voor vitaminen D word daardoor wel behaald). Graag wel zowel UVA als UVB bescherming en tegenwoordig bestaat er ook nog de mogelijkheid om u tegelijkertijd te beschermen tegen andere vrije radicalen veroorzaakt door o.a blauw licht (computers etc), straling van tv en telefoon maar ook uitlaatgassen. De Advanced day Total Protect van Medik8 is hier uniek in doordat deze ook nog een volwaardige dagverzorging is en geen wit residu achterlaat.

Zonneschade

Wanneer we in de loop van ons leven teveel zonneschade hebben opgelopen dan ga je dat terugzien aan de huid bij het ouder worden. Er ontstaan pigmentvlekken op de huid en soms ook kleine witte vlekjes. Ook kan de huid getriggert zijn om eerder huidkanker te krijgen. Helaas is deze schade niet meer te repareren. Wel is het gevolg (de zichtbaarheid) op de huid , aanzienlijk te verminderen.

Ouderdomsvlekken

Dit zijn ook pigmentvlekken maar veelal veroorzaakt door verandering van hormonen bij het ouder worden (overgang). Helaas niet te voorkomen en ook niet te genezen maar ook hier is het gevolg (de zichtbaarheid) op de huid, aanzienlijk te verminderen en zelfs te verwijderen.

Weefselschade en ontstekingen

Door schade aan de huid (welke vorm dan ook) wordt de huid gestimuleerd om zichzelf te gaan herstellen. Hierdoor wordt alles gestimuleerd. Er wordt nieuw bindweefsel gevormd, nieuwe collagene- en elastine vezels maar tegelijkertijd worden ook de melanocyten gestimuleerd en wordt er dus meer pigment geproduceerd. Dit is iets wat van tijdelijke aard is en heel langzaam weer zal verdwijnen. Gelukkig kunnen wij hier een handje in helpen en bij geen nieuwe schade zal het resultaat ook blijvend zijn. (wel blijft ten alle tijden het advies om zon bescherming te dragen).

Hormonale veranderingen

Doordat de hormonale veranderingen de melanocyten verstoren is goede bescherming hierbij ook een must. Dit omdat zonder zonlicht de melanocyten niet worden geactiveerd en de verstoring van de melanocyten bijna niet waarneembaar is. Wanneer de pigmentvorming al wel zichtbaar is kunnen wij u prima helpen om de zichtbaarheid hiervan te verminderen en onder controle te krijgen. Wanneer de hormonen normaliseren door bijvoorbeeld : het stoppen met de pil, na de bevalling en borstvoeding, het stoppen met bepaalde medicijnen, dan is het mogelijk om de pigmentatie volledig weg te krijgen. Wanneer de hormoondisbalans blijft dan kunnen we het onder controle krijgen maar bij onbeschermd contact met zonlicht zult u er opnieuw last van krijgen.

Fototoxische schade

Hierbij wordt geadviseerd geparfumeerde artikelen niet op de huid in de zon te dragen. Er zullen dan geen vlekken meer ontstaan. De reeds ontstane vlekken kunnen wij snel verminderen en gaan uiteindelijk ook volledig weg.

A-mediks geeft ten alle tijden bij iedereen het advies om elke dag zon bescherming te dragen omdat hiermee vele problemen te voorkomen zijn en behandel resultaten in stand worden gehouden!