Hifu

HIFU:

Wat is het?

High Intensity Focused Ultrasound is een unieke behandeling en werkt het allerdiepste in de huid van alle behandelingen.

Het werkt huidverstrakkend, liftend en rimpel verminderend zonder een downtime. Het lijkt in zekere zin wel op de carbon laser behandeling. Bij beide wordt de opperhuid gepasseerd en werken we in de diepere huidlagen waar nog leven en mogelijkheid tot verbetering is. Alleen de carbon laser komt tot 1,5 mm (wat als niks klinkt maar in een huid met verschillende huidlagen toch al diep is) en de HIFU kan in een diepte komen van 1,5mm tot 4,5mm in het gezicht en bij het lichaam zelfs tot 8mm. Dit is tot in de SMAS laag van onze huid. Dit is echt de aller onderste laag van onze huid, zelfs onder ons vetweefsel. Het is de laag die chirurgen liften tijdens een facelift. Zie onderstaand plaatje om het duidelijker te maken.

HIFU is een methode om met behulp van ultrageluidsgolven heel gericht bepaalde lichaamscellen te vernietigen.

In feite kun je met HIFU elk soort lichaamscel vernietigen. Dus ook vetcellen en collageenvezels. Niet zo verwonderlijk dus dat ook de cosmetische industrie is gaan experimenteren welke cosmetische mogelijkheden HIFU te bieden heeft.

HIFU als behandelmethode voor het verwijderen van overtollig vet

Door vetcellen te vernietigen, verlies je vet. Op de specifieke plek waar de vetcellen vernietigt zijn. Door selectief op bepaalde locaties vetcellen te vernietigen, bijvoorbeeld niet bij de jukbeenderen maar wel bij de onderkin, kun je de gezichtscontouren verbeteren.

HIFU als behandelmethode voor huidverstrakking

In 2009 werd een nieuwe HIFU-techniek ontwikkeld die kan worden toegepast op microschaal voor behandeling van de huid, een techniek die om deze reden ook wel Micro Focused Ultrasound (MFUS) genoemd wordt. Het is een techniek waarbij het collageen gelegen in een specifieke huidlaag (genaamd het superficial musculo aponeurotic system oftewel SMAS) wordt vernietigd, de huidlaag die de gezichtsspieren met de lederhuid verbindt en het vetweefsel van het gezicht verdeeld in een diep en oppervlakkig gedeelte. Door het puntgewijs vernietigen van collageen ontstaat aanspanning en tevens herstel waardoor de fibroblasten stevige en nieuwe collagene vezels gaan produceren.

Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen langzaam af. Door het ‘oude’ collageen in deze huidlaag te vernietigen, wordt het lichaam aangezet om nieuw collageen te vormen, een natuurlijk proces dat neocollagenese wordt genoemd en een belangrijke rol speelt bij wondgenezing.  Het geregenereerde collageen kan het verloren volume deels compenseren,  en zo rimpels op  vullen. Daarnaast is gebleken dat HIFU er tevens voor zorgt dat andere in de SMAS-laag gelegen de elastische huidvezels verstrakken. Samen leidt dit tot een huidverstrakkend effect, waardoor deze behandeling ook wel de ‘HIFU facelift’ wordt genoemd.

Er zijn verschillende apparaten op de markt waarbij het overgrote deel te betwijfelen valt of deze wel de juiste werking hebben. De behandeling dient door een kundig en gediplomeerd deskundige uitgevoerd te worden om zo kans op verbranding van de huid uit te sluiten en juist een optimaal resultaat van de behandeling te bewerkstelligen.