Naarmate we verjaren verouderd ook onze huid. Dit is een proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren:
Volkskrant
Anneke Koster de Vries (rechts) en Mieke de Vries zijn een eeneiige tweeling van 68 jaar oud uit Kampen. Mieke heeft nooit gerookt. Anneke rookt sinds haar 19de jaar tot aan de dag van vandaag zo’n twintig sigaretten per dag en dat is te zien in haar gezicht. Ze oogt ouder dan haar zus want heeft meer rimpels, vooral op haar wangen, rond haar ogen (kraaienpootjes) en op haar voorhoofd. Ook heeft ze meer pigmentvlekken. Dit portret van de tweeling is gemaakt door fotografe Monique Eller, voor haar project TWINdependence, waarmee ze de invloed van levensstijl op het verouderingsproces bij identieke tweelingen vastlegt.
Hoe, en hoe snel de gezichtshuid verrimpelt en verkleurt mag dan deels vastliggen in het dna, een mens heeft wel degelijk invloed op het tempo en de mate van veroudering. Levensstijl speelt een grotere rol dan de genen, stelt moleculair epidemioloog Eline Slagboom van het Leids Universitair Medisch Centrum.
De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe:
– De opperhuid (epidermis) wordt dunner, lichter qua kleur en meer doorzichtig. De huid van vrouwen is vaak dunner dan van mannen.
– De onderhuidse vetlaag wordt dunner en geeft minder opvulling.
– Talgklieren produceren minder talg waardoor deze minder soepel voelt maar het wordt ook moeilijker voor de huid om vocht vast te houden.
– De zweetklieren gaan steeds minder zweet produceren.
– Het bindweefsel veranderd hierdoor en vermindert de stevigheid en elasticiteit van de huid (elastose).
– Vaak komen veranderingen in de huidskleur voor doordat o.a. het aantal melanocyten (pigment vormers) afneemt. De resterende melanocyten gaan vaak verstoord en verklontert pigment aanmaken (hyperpigmentatie) dit kan in combinatie zijn met witte plekjes (hypopigmentatie).
– De bloedvaten in de huid worden zwakker, wat eerder leidt tot blauwe plekken en onderhuidse bloedingen en couperose vaatjes (teleangiectasieen).
– Goedaardige huid aangroeisels ontstaan vaak naarmate we verouderen:
1. Ouderdomswratten (Verrucae seborrhoicae).
2. Ouderdoms-hemangiomen (Haemangioma sensilis of te wel Campbell Morgan spots).
3. Zonnevlekken of levervlekken (lentigo).
4. Gesteelde fibromen (vaak in nek of onder oksel).
Dit alles samen geeft de huid een oudere uitstraling en is in sommige gevallen, wanneer men vroeg genoeg begint, enorm uit te stellen. A-mediks kan hierin enorm bijdragen maar ook wanneer de tekenen toch zichtbaar beginnen te worden dan wil A-mediks daarin helpen om vele van deze tekenen aan te pakken en zichtbaar te verbeteren en soms zelfs volledig te verwijderen.