Aging

Aging

  1. Vrije radicalen: door interne en externe factoren zoals roken, stress en UV stralen (zon en zonnebank) ontstaan er teveel vrije radicalen in onze huid. Deze gaan zich binden aan gezonde cellen (oxidatie). Dit tast het bindweefsel aan, het breekt het collageen en elastine af en de huid verliest haar elasticiteit en rimpels en verslapping ontstaan.
  2. Vitaminen, mineralen en water: vele vitaminen en mineralen spelen een grote rol bij het anti-oxidatie proces in de huid (het beperken van het oxidatie-proces/ afbraakproces). Een tekort hiervan en aan water zorgt voor dehydratatie, hoe BETER onze hydratatie hoe minder snel uitdroging met veroudering tot gevolg en tevens zorgt het voor een goed transport van voedings- en afvalstoffen in onze huid.
  3. Versuikering: suiker heeft een sterke invloed op het verouderingsproces, doordat het zich hecht aan collageen waardoor het gaat verkleven en uiteindelijk wordt afgebroken. Het gevolg is een verslapte huid.
  4. Genetisch: Uiteraard spelen onze genen een rol maar levensstijl speelt een grotere rol!

Volkskrant
Anneke Koster de Vries (rechts) en Mieke de Vries zijn een eeneiige tweeling van 68 jaar oud uit Kampen. Mieke heeft nooit gerookt. Anneke rookt sinds haar 19de jaar tot aan de dag van vandaag zo’n twintig sigaretten per dag en dat is te zien in haar gezicht. Ze oogt ouder dan haar zus want heeft meer rimpels, vooral op haar wangen, rond haar ogen (kraaienpootjes) en op haar voorhoofd. Ook heeft ze meer pigmentvlekken. Dit portret van de tweeling is gemaakt door fotografe Monique Eller, voor haar project TWINdependence, waarmee ze de invloed van levensstijl op het verouderingsproces bij identieke tweelingen vastlegt.

Hoe, en hoe snel de gezichtshuid verrimpelt en verkleurt mag dan deels vastliggen in het dna, een mens heeft wel degelijk invloed op het tempo en de mate van veroudering. Levensstijl speelt een grotere rol dan de genen, stelt moleculair epidemioloog Eline Slagboom van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Hoe verloopt de normale huidveroudering?

De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe:

– De opperhuid (epidermis) wordt dunner, lichter qua kleur en meer doorzichtig. De huid van vrouwen is vaak dunner dan van mannen.
– De onderhuidse vetlaag wordt dunner en geeft minder opvulling.
– Talgklieren produceren minder talg waardoor deze minder soepel voelt maar het wordt ook moeilijker voor de huid om vocht vast te houden.
–  De zweetklieren gaan steeds minder zweet produceren.
–  Het bindweefsel veranderd hierdoor en vermindert de stevigheid en elasticiteit van de huid (elastose).
–  Vaak komen veranderingen in de huidskleur voor doordat o.a. het aantal melanocyten (pigment vormers) afneemt. De resterende melanocyten gaan vaak verstoord en verklontert pigment aanmaken (hyperpigmentatie) dit kan in combinatie zijn met witte plekjes (hypopigmentatie).
–  De bloedvaten in de huid worden zwakker, wat eerder leidt tot blauwe plekken en onderhuidse bloedingen en couperose vaatjes (teleangiectasieen).
–  Goedaardige huid aangroeisels ontstaan vaak naarmate we verouderen:


1. Ouderdomswratten (Verrucae seborrhoicae).
2. Ouderdoms-hemangiomen (Haemangioma sensilis of te wel Campbell Morgan spots).

3. Zonnevlekken of levervlekken (lentigo).

4. Gesteelde fibromen (vaak in nek of onder oksel).

Dit alles samen geeft de huid een oudere uitstraling en is in sommige gevallen, wanneer men vroeg genoeg begint, enorm uit te stellen. A-mediks kan hierin enorm bijdragen maar ook wanneer de tekenen toch zichtbaar beginnen te worden dan wil A-mediks daarin helpen om vele van deze tekenen aan te pakken en zichtbaar te verbeteren en soms zelfs volledig te verwijderen.