Acne

WAAR KOMT ACNE VANDAAN?

Er zijn veel huidaandoeningen die de naam acne krijgen of daaronder vallen of lijken te vallen maar toch zijn niet alle echt acne en sommige hiervan zijn allergieen die door het buitensluiten van het allergeen volledig te genezen zijn, o.a:

– acne aestival
– acne venenata
– cosmetica acne
– chloor acne
– acne artificialis

De medische term voor acne = acne vulgaris.

Voornaamste Oorzaken Acne:

–  Toename talgproductie en vergroting talgklieren.
–  Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitvoergang.
–  Toename van anaerobe propioni acnes bacterie die talg omzet in vrije vetzuren.

Acne ontstaat als porieen met talg bacterieen en vetzuren verstopt zijn. Dit geeft witte of zwarte porieen (gesloten of open comedonen), rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen en komen vooral voor in het gezicht, op borst en rug.

Dit ontstaat onder invloed van hormonen waardoor het vaak voorkomt bij jeugd tussen de 12 en 24 jaar die door de puberteit een hormoon verandering doormaken.

Ook het toedienen van hormonen kan hier dus de oorzaak van zijn zoals o.a. het gebruik van de pil, anabolen steroiden, cortico steroiden.

En het in ons lichaam ontstaan van stresshormonen zoals het bekende cortisol, kan hier ook een oorzaak van zijn. Deze zorgt tevens voor afbraak en veroudering van onze huid.

Het moment dat onze hormonen normaliseren zal ook de acne verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Wanneer de hormoon disbalans door medicijngebruik of stress veroorzaakt wordt is het nog enigzins makkelijk aan te pakken door deze oorzaken proberen te elimineren maar wanneer het door de puberteit komt: acne juvenalis of misschien door een zwangerschap of de overgang, dan word het een ander verhaal. Al verdwijnt het uiteindelijk ook omdat de oorzaak ook verdwijnt, alleen de periode dat de oorzaak aanwezig is heb je niet in de hand en kan erg lang duren.

Het kan dan verlichting geven om met regelmaat deze huid te behandelen. Ook zijn er mooie resultaten te behalen in de vermindering van littekens die soms het gevolg zijn van de acne.